Help, keuze stress! Welke barbell is geschikt voor jou?

Samen-naar-groei-7

Help, keuze stress! Welke barbell is geschikt voor jou? 

Welke barbell heb ik nodig?

In veel verschillende vormen van fitness gebruik je een barbell. Of het hier nu om fitnesstraining, thuis workouts, personal training, Crossfit of competitief niveau gaat, is het gebruik van de juiste barbell met de juiste specificaties erg belangrijk. Welke barbell het beste bij jouw behoeftes en eisen past wordt in dit artikel behandeld en toegelicht, zodat je een goed beeld krijgt over de verschillende barbells en hoe deze bij jouw wensen past. 

Verschillende soorten

Als er gesproken wordt over een barbell is er niet een specifieke barbell voor elke oefening. Elke manier van trainen heeft een specifieke barbell nodig om zo optimaal te presteren. Zo zijn er bijvoorbeeld Olympische barbells van 15kg (vrouwen) en 20kg (mannen) met 25mm en 28mm grip, Multigrip barbells met meerdere grepen, barbells voor techniek training en/of jeugd en gebogen barbells. Deze barbells zijn bij RXDGear in verschillende gewichten te verkrijgen variërend van 9kg tot 32kg, met daartussen barbells met een gewicht van 10, 15, 18, 20 en 28 kilogram. De meest gebruikte, allrounder is een Olympische barbell van 15kg of 20kg. 

Specificaties

Elke barbell heeft zijn eigen specificaties, waardoor elke barbell ook voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Hieronder worden enkele specificaties uitgelegd zodat je een beter beeld krijgt bij de verschillen tussen de barbells. 

PSI

PSI geeft de druk weer die een barbell aankan zonder dat deze te ver doorbuigt of breekt.
Hoe hoger de PSI, hoe meer gewicht deze dus kan verdragen voordat deze te ver doorbuigt of breekt. De meeste barbells liggen tussen een PSI-waarde tussen de 120000 tot en met 230000.

ok, PSI hebben we uitgelegd, maar wat past er bij jou:

  • Minder dan 150000 PSI is voldoende voor jeugd, beginners en techniek training
  • 150000 tot en met 180000 PSI is weggelegd voor de meeste Crossfit en fitness atleten. 
  • Meer dan 180000 PSI wordt gezien als heavy load barbell voor commercieel, intensief gebruik. Deze barbells worden vaak gebruikt bij bodybuidling, weightlifting en powerliften.

Doorbuigen

Het kan voorkomen dat een barbell een stukje doorbuigt wanneer er een bepaald gewicht omhoog getild wordt. Doordat de barbells hier een op gebouwd zijn is het niet erg dat dit gebeurt. Soms kan het doorbuigen juist een bepaald momentum geven bij bepaalde lifts waardoor het iets makkelijker wordt om bepaalde lifts uit te voeren. Voor het bankdrukken en squatten is het juist handig om een ‘stijve’ barbell te hebben, zodat je ook de meeste controle kunt houden over het gewicht.

Knurling

Knurling is het patroon van groeven op een barbell dat je vastpakt, waardoor je meer grip hebt bij het optillen van de barbell. De afmetingen van de groeven bepalen het niveau van grip op een barbell. Bij RXDGear wordt er een onderscheid gemaakt tussen centre knurling en geen centre knurling. Daarnaast is de knurling bij verschillende barbells extra ruw, waardoor bij het liften van zware gewichten meer grip op de barbell aanwezig is zoals bij de weightlifting barbell.

Maximale belasting

De maximale belasting van een barbell ligt voornamelijk aan het type barbell. Mocht je een serieuze gewichtheffer, crossfitter of lifter zijn dan kies je logischerwijs voor een barbell met een hogere maximale belasting. Begin je net met barbell training of ben je al enige tijd bezig maar heb je de stap nog niet gemaakt naar de hele zware gewichten, dan is een barbell met een lagere maximale belasting ook een prima optie. Barbells die gebruikt worden bij Olympisch gewichtheffen vereisen namelijk minder belasting als barbells die specifiek bedoeld zijn voor powerliften. Het maximale belasting potentieel is namelijk veel kleiner.

Met deze specificaties heb je een beter beeld wat deze barbells zo uniek maakt in hun eigen klasse. Door erachter te komen wat je behoeftes en eisen zijn, is de keuze voor een bepaalde barbell snel gemaakt. Hier staan de verschillende RXDGear barbells nog op een rijtje met de verschillende specificaties om zo duidelijk de verschillen aan te tonen. 

Bekijk de productcatalogus

1

Abonneer je op onze nieuwsbrief

2