Koude training / Ijs bad

IJS_BAD_training

Koude training / Ijs bad

Wellicht komen er direct gedachten naar boven toen je de woorden koude training en ijs bad zag staan. Dit is volkomen normaal want waarschijnlijk heb jij een bepaalde gedachte bij koude, een herinnering/ervaring of overtuiging. Een herinnering kan bijvoorbeeld zijn dat je ouders altijd zeiden wanneer het koud was buiten: ‘doe een jas aan want anders pak je kou en dan wordt je ziek’ . Ieder heeft zo zijn eigen gedachten, herinnering/ervaring en overtuiging wanneer het over koude gaat.

Doordat je tijdens koude training (ijs bad +/- 3 graden) een flinke temperatuursverandering ondergaat wordt je brein flink aan het werk gezet (reptielenbrein, zoogdierenbrein en mensenbrein). Dit is een samenspel van emoties en controle.

Tijdens koude training is het belangrijk dat je gefocust en bewust bent van je ademhaling. Er zijn verschillende technieken welke je kunt toepassen tijdens een ijs bad sessie of een koude douche.

Koude training brengt een aantal positieve effecten met zich mee welke onderstaand beschreven worden. Natuurlijk heeft ieder zo zijn ervaringen en zijn er verschillende onderzoeken over dit onderwerp. We zullen punten highlighten uit eigen ervaring of waar we zelf onderzoeken van doorgenomen hebben:

  • Meer energie (diepe adem, rijk aan zuurstof)
  • Verbeteren bloedsomloop
  • Goed voor de huid (verouderingsproces)
  • Versterken immuunsysteem (toename witte bloedcellen)
  • Activeren/verhogen neurotransmitters, endorfine, bevordert vrijlaten adrenaline in brein
  • Herstel na pittige training (afvoer afvalstoffen)
  • Mentale boost (winner)


Pre ijs bad prep:

Voorafgaand is het belangrijk om te focussen op je ademhaling. Dit is ook belangrijk om dit een soort van ‘eigen’ te maken voordat je een ijs bad instapt.

Adem 10-20 maal diep en krachtig in/uit (neus in en mond uit) waarbij je tijdens de tiende inademing je adem inhoud tijdens het instappen. Zodra je jezelf laat zakken blaas je volledig uit door je mond.

Het is belangrijk dat je tijdens het instappen in een vloeiende beweging gaat zitten. Dit is ook het moeilijkste omdat dit tegen je natuur in is. Je lichaam geeft een reactie waardoor je geneigd bent te stoppen zodra je voeten in het water zijn, wanneer je deze stap voorbij bent en volledig in het ijs bad zit krijg je deze reactie ook op je ademhaling. Bij het nemen van een ijs bad stap je eigenlijk het oncomfortabele in waarbij je sympathische/parasympatische systeem (gaspedaal/rem) in strijd zijn met elkaar.

Het is belangrijk dat je volledig gefocust blijft op je ademhaling en hierbij ook een volledige ademhaling probeert te blijven waarborgen. Wanneer jij je ademhaling/ritme onder controle hebt merk je dat je lichaam meer ontspant en dat het mogelijk is om minimaal een minuut te kunnen blijven zitten.

Mocht je het nemen van een ijs bad iets te extreem vinden om mee te starten dan is er ook een andere mogelijkheid om jouw lichaam te laten wennen aan koude. Start met koud afdouchen waarbij je de temperatuur stapsgewijs naar beneden brengt, dit geldt ook voor de tijdsduur. Een mooie start is om eens 10 seconde te blijven staan zodra je de temperatuur aanpast naar de koudste stand. Wanneer je hiermee start merk je waarschijnlijk dat je ademhaling veranderd of misschien wel blokkeert. De eerste opdracht is om je ademhaling onder controle/rustig te krijgen voordat je de tijdsduur van je koude douche verlengt.

Een koude douche is perfect om je dag fris en scherp te starten maar ook na een chaotische drukke dag of intensieve training is dit perfect als een soort van reset of herstel voor je spieren.

Wil je ervaren hoe het is om een koude training te volgen?
Neem contact op met onze partner: Bart Nelissen van Nelissen training facility
https://www.nelissentraining.com/

Bekijk de productcatalogus

mockup_5_wit

Abonneer je op onze nieuwsbrief

2